Парламенту пропонують необгрунтовано скоротити кількість видів обов’язкового страхування


Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства рекомендує парламенту підтримати запропоновані урядом зміни до деяких законів України щодо обов'язкових видів страхування, - повідомили в Інформаційному управлінні ВРУ.

Законопроектом, з метою удосконалення страхового законодавства, пропонується виключити із Закону України “Про страхування” певні види обов’язкового страхування, а також внести зміни до інших законів України, що пов’язані з запровадженням цих видів страхування.

Основними причинами скасування запропонованих видів обов’язкового страхування є: невідповідність загальної кількості встановлених видів обов’язкового страхування сучасним економічним вимогам, світовому досвіду та розвитку страхового ринку України. Члени Комітету зазначили, що присутнє поглинання деяких видів обов’язкового страхування загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. А також невідповідність рівня страхових платежів рівню страхового відшкодування та обмеження прав підприємців при виборі методів захисту майна щодо вибору форми страхування власності. Існує необхідність законодавчого врегулювання уникнення й подвійного страхування.

Тому законопроектом пропонуються зміни, що мають привести до заміни певних видів обов’язкового страхування на добровільне, а також віднести певні види обов’язкового страхування, що стосуються страхування здоров’я працівників, до загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Однак, народні депутати зауважили, що законопроектом не враховані питання обов’язкового страхування працівників, що не підлягають загальнообов’язковому державному страхуванню, але виконують роботи з підвищеним професійним, в тому числі медичним, ризиком. Також не можна погодитись з виключенням статей щодо страхування відповідальності власників собак та страхування відповідальності власників зброї у зв’язку з їх важливістю при визначенні шкоди та забезпеченню прав громадян у суді. Крім цього, цим законопроектом необхідно врегулювати питання надання податкових пільг щодо добровільних видів страхування, які мають соціальну значимість.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, підтримуючи в цілому законодавчу ініціативу звернуло увагу на доцільність остаточного визначення питань обов’язкового державного особистого страхування та удосконалення ліцензування певних видів діяльності, що мають підвищені ризики.

За підсумками обговорення, Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту підтримати законопроект за основу з подальшим доопрацюванням його з урахуванням пропозицій та зауважень інших суб‘єктів права законодавчої ініціативи.  forinsurer.com