Проведення додаткової емісії акцій НАСК "Оранта" піддали сумніву


Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації розглянула питання про відповідність чинному законодавству проведення додаткової емісії акцій Національної акціонерної страхової компанії “Оранта".

НАСК “Оранта” створена відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1993 року шляхом перетворення Укрдержстраху у відкрите акціонерне товариство.

Зазначалося, що на обліку у НАСК “Оранта” знаходиться 10,1 млн. договорів страхування на загальну суму 4,4 млрд. грн. за якими встановлено зобов’язання держави.

Постановою Верховної Ради України "Про результати розслідування обставин передачі пакета акцій Національної акціонерної страхової компанії "Оранта", який є у державній власності, до статутного фонду Акціонерної компанії "Держінвест України" від 4 листопада 1998 року було доручено Кабінету Міністрів України вирішити питання про закріплення у державній власності пакета акцій НАСК “Оранта” у розмірі 50 відсотків статутного фонду плюс одна акція. Також означеною Постановою Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації доручалося здійснення контролю за дотриманням законодавства в процесі управління та розпорядження акціями НАСК “Оранта”, які є у державній власності.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року пакет акцій НАСК “Оранта” у розмірі 50 відсотків статутного фонду плюс одна акція був закріплений у державній власності на два роки, а розпорядженням від 6 серпня 2003 року відповідно до Державної програми приватизації на 2000-2003 роки закріплено у державній власності на новий строк – 3 роки.

Проте, в період чинності цього розпорядження Кабмін видав нове від 4 лютого 2004 року “Про здійснення заходів щодо забезпечення розвитку НАСК “Оранта”, яким дозволив НАСК “Оранта” провести додаткову емісію акцій, а за її підсумками у державній власності повинен залишитися пакет акцій у розмірі 25 відсотків статутного фонду компанії плюс одна акція.

Члени Комісії наголосили, що згідно з чинним законодавством про приватизацію, зокрема, Державною програмою приватизації на 2000-2002 рік Кабінет Міністрів України лише має право прийняти рішення про достроковий продаж пакета акцій, закріпленого у державній власності, за поданням Фонду.

Відповідно до статті 116 Конституції України Кабмін здійснює управління об'єктами державної власності відповідно до закону, а згідно статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, Кабінет Міністрів України, видавши це розпорядження вийшов за межі повноважень, передбачених чинним законодавством.

Комісія ухвалила рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією скасувати розпорядження “Про здійснення заходів щодо забезпечення розвитку НАСК “Оранта”.

Народні депутати вважають, що не слід допускати зменшення державної частки акцій у статутних фондах товариств до законодавчого врегулювання цієї процедури.

Необхідно також розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект законодавчого акта з метою врегулювання питання здійснення додаткової емісії акцій товариств, пакети акцій яких знаходяться у державній власності.

Водночас, Кабміну та Фонду державного майна заборонити представнику держави, який буде брати участь у загальних зборах акціонерів НАСК “Оранта”, голосувати за проведення додаткової емісії акцій НАСК “Оранта”.  | Інформаційне управління КМУ