Страховий ринок Румунії за 2023 рік зріс на 9,5% до 3,65 млрд євро


Страховий ринок РумуніїСтраховий ринок Румунії закінчив 2023 рік з валовими страховими преміями 3,65 мільярда євро, що на 9,45% більше, ніж у попередньому році. У той же час виплачені відшкодування скоротилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року приблизно на 1,7% до 1,55 млрд євро, свідчать дані національного фінансового регулятора ASF, на дані якого посилається журнал XPRIMM.

Ринкові дані, надані ASF, стосуються виключно страховиків, ліцензованих у Румунії. Щоб мати повне уявлення про ринок, слід додати до наведених вище цифр результати, зафіксовані іноземними страховиками, що працюють на FOE/FOS: премії на суму 600 млн євро, виплати 178 мільярдів євро. Дані про відшкодування також не включають суми, сплачені Фондом гарантування, які досягають близько 175 мільярдів євро.

Структура ринкового портфеля майже не змінилася порівняно з попереднім роком. Класи автострахування складають близько 76% ризикового страхування, причому найбільшу частку займає страхування цивільної відповідальності (OCSA LoB) (52% портфелю).

Незважаючи на те, що темпи зростання сегмента страхування життя були вищими за середні по ринку (11,43% порівняно з аналогічним періодом минулого року), частка LoB у загальному портфелі зросла незначно, залишившись лише на рівні близько 16%.

ТОП-3 найбільших гравців ризикового страхування в Румунії: GROUPAMA Asigurari (частка ринку 22,5%), ALLIANZ-TIRIAC (19,2%) і OMNIASIG VIG (13,1%). Лідерами на ринку страхування життя були NN Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata VIG та ALLIANZ-TIRIAC.  | Форіншурер / XPRIMM