Нові тренди M&A на глобальному ринку страхування в 2024 році


Нові тренди M&A на глобальному ринку страхування в 2024 роціDeloitte представив дослідження New Trends in Insurance M&A про нові тенденції злиття та поглинання на ринку страхування на 2024-2025 роки, зосередившись на тому, як економічні, регуляторні та стратегічні фактори можуть змінити майбутнє ринку.

Проблеми з банківською системою та зростання процентних ставок супроводжували падіння інтересу до страхових злиттів і поглинань минулого року. Але коли відсоткові ставки відновлюють свій тренд, а продавці стають більш поступливими, M&A ринок стабілізується, сприяючи зростанню інтересу до нових транзакцій.

На які події слід звернути увагу учасникам M&A угод у 2024 році?

Уповільнення продажів на ринку страхування життя та ануїтетів у поєднанні з проблемою відтоку премій означає, що страховики повинні подумати про те, як вони можуть зберегти свою частку на ринку.

Однак більше страховиків можуть відмовитися від продуктів L&A на користь продажу через управління інвестиціями та управління капіталом.

Державні страхові компанії можуть вирішити продати частини свого бізнесу, щоб зменшити фінансовий вплив, спричинений новими стандартами бухгалтерського обліку, які називаються «довгостроковими цільовими вдосконаленнями».

Ці нові правила, ймовірно, впливають на те, як компанії обліковують договори довгострокового страхування. Продавши ці частини свого бізнесу, компанії могли б ефективніше управляти своїми фінансами за новими правилами.

Ця ситуація може створити можливість для інших учасників ринку придбати ці частини страхового бізнесу за нижчими цінами, потенційно пропонуючи хороші економічні прибутки або шанс збільшити свою присутність на ринку страхування життя, кажуть в Deloitte.

Деякі лайфові страхові компанії пропонують викуп портфелю пенсійного страхування або передачу пенсійних ризиків, беручи на себе управління ризиком довголіття, пов’язаним із пенсійними планами інших компаній з визначеними виплатами.

Отримана суміш активів може зробити страховиків більш привабливими для придбання.

Кількість M&A угод на глобальному ринку злиттів та поглинань досягли помірного зростання у першому кварталі 2024 року порівняно з тим самим періодом минулого року, згідно даних дослідження Quarterly M&A Deal Performance Monitor страхового брокера WTW.

Дані показують, що протягом першого кварталу 2024 року в усьому світі було укладено 166 угод на суму понад 100 мільйонів доларів кожна. Це можна порівняти зі 150 угодами, укладеними за той самий період у 2023 році, що становить збільшення обсягу на 11%.

Після чотирьох послідовних кварталів спаду обсяг великих M&A угод (на суму понад 1 мільярд доларів) також може стабілізуватися. З 34 великими угодами, укладеними в першому кварталі 2024 року, це друге квартальне зростання поспіль після 33 угод, завершених у четвертому кварталі 2023 року, і 32 у попередньому кварталі.

Крім того, у першому кварталі 2024 року було закрито п’ять мегаугод (на суму понад 10 мільярдів доларів) порівняно з лише однією за перші три місяці 2023 року.

Ринок страхування майна

Звертаючись до ринку нерухомості та нещасних випадків (P&C), збитки, спричинені майновими катастрофами зростають. Це може підштовхнути деякі компанії до пошуку нових місткостей на ринку перестрахування, тоді як інші чекатимуть високих процентних ставок. Також існує ймовірність, що деякі страховики взагалі підуть з ринку.

Ця тенденція викликає особливе занепокоєння, оскільки, якщо ризики, пов’язані з кліматом, стануть більш серйозними та частими, страхові компанії можуть зіткнутися з додатковими вимогами до капіталу з боку регуляторів.

Регуляторний тиск може вимагати ще більшої консолідації в страховій галузі, оскільки страховики прагнуть зміцнити свої баланси та стратегічно вирішити, де вести бізнес у майбутньому, адаптуючись до зростаючих ризиків і фінансових вимог.

Інвестори приватного капіталу шукають нові можливості на страховому ринку

Оскільки страховий ринок відходить від певних класів ризику, очікується, що деякі страховики запрропонують більш креативні, гнучкі рішення, адаптовані до конкретних профілів ризику. Це може привернути інтерес інвесторів приватного капіталу, які шукають нові можливості, які мають невеликий капітал і приносять менший ризик, ніж традиційні види страхування.

Згідно з дослідженням ACORD Carrier Mergers & Acquisitions, лише 52% найбільших угод M&A на страховому ринку за останнє десятиліття були успішними та створили довгострокову вартість компаній.

Нове дослідження базується на майже 15 000 M&A-транзакцій, зосереджене на публічно оприлюднених транзакціях на суму 1 мільярд доларів або більше. Сума угод становила майже 290 мільярдів доларів, що становить понад третину вартості всіх угод M&A учасників страхового ринку в світі.

Згідно з оприлюдненими результатами, угоди середнього розміру були ефективнішими, ніж найбільші чи найменші досліджувані угоди на страховому ринку.

Страховики повинні ретельно розглянути свою здатність керувати існуючими операціями без збоїв, одночасно ефективно інтегруючи переваги, які вони сподівалися отримати завдяки операції.

Загалом страховики майна отримали вищі за середні прибутки після транзакцій M&A у всіх чотирьох категоріях, причому 70% угод P&C створювали цінність протягом періоду аналізу. Диверсифікація буланайпоширенішою метою угод серед P&C страховиків, але була менш успішною в інших сферах бізнесу.

Страхові брокери

Перестрахові та страхові брокери, ймовірно, залишатимуться на ринку з жорсткою конкуренцією, а приватні інвестиційні компанії та корпоративні покупці активно змагатимуться за придбання дрібних та середнього розміру брокерів.

Аналітики Deloitte вважають, що ринок залишиться конкурентоспроможним, оскільки прямий капітал веде боротьбу з корпоративними покупцями, які прагнуть розвиватися через M&A з брокерськими компаніями на ринку.

Багато приватних інвесторів, ймовірно, продовжуватимуть об’єднувати менші брокерські компанії. Великі брокерські групи, ймовірно, продовжуватимуть шукати, де вони можуть консолідувати та розширити свій портфель на ринку.

Майбутні зміни в нормативних актах змінять M&A ландшафт страхування

Майбутні зміни в законодавстві та економічний оптимізм можуть суттєво змінити ландшафт злиттів і поглинань (M&A) у страховій галузі у 2024 році.

Нові правила можуть змінити ринок. Оскільки економіка розвивається, ринок M&A страхування готовий до відновлення в 2024 році, оскільки все більше покупців втрачають зацікавленість у страховому ринку. У будь-якому випадку інвестори, швидше за все, шукатимуть страховиків та брокерів, при цьому інновації та конкурентна диференціація стануть важливішими для досягнення цієї мети.  | Форіншурер / Beinsure Media