З якими проблемами стикаються українці при працевлаштуванні під час війни?


З якими проблемами стикаються українці при працевлаштуванні під час війни?Настрої українських працівників через воєнну кризу ринку праці вкрай негативні – більше 40% втратили роботу, ще 22,5% працюють, але отримують неповну заробітну плату. Кожен четвертий працюючий співробітник побоюється, що може потрапити під скорочення найближчим часом.

Незадоволеність рівнем зарплати, нестабільним становищем компанії або втрата роботи стали причинами підвищення активності пошукачів у намаганнях знайти нову роботу. Згідно з дослідженням «grc.ua», у активному пошуку роботи зараз перебуває кожен другий український спеціаліст (52,3%), планують шукати нове місце найближчим часом ще 16% пошукачів.

Дані отримані у результаті дослідження, проведеного у серпні-вересні 2022 року. В опитуванні взяли участь 2600 українців, працівників компаній різних галузей в усіх регіонах України.

Переважна більшість українців поки що витрачає на пошук роботи не більше півроку, що відповідає тенденції підвищення терміну працевлаштування у період кризи на ринку праці. Зокрема, від трьох до шести місяців витрачають на працевлаштування третина (34,4%) опитаних працівників незалежно від віку та досвіду. Проте, чим вища кваліфікація та досвід спеціаліста, тим довше тривають і співбесіди, і перемовини з роботодавцями. Відтак, у фахівців з високою кваліфікацією процес пошуку нової роботи може займати і більше півроку.

Стикаються зі збільшенням терміну працевлаштування спеціалісти старшого віку. Їх найбільше серед тих, хто витрачає на пошуки роботи від півроку до року і більше року. До речі, забігаючи наперед, зазначимо, що проблему ейджизму (дискримінацію за віком), як перепону при працевлаштуванні під час війни, зазначили 1,5% опитаних спеціалістів.

З якими проблемами стикаються українці при працевлаштуванні під час війни?

Серед проблем, з якими найчастіше стикаються при пошуку роботи українські спеціалісти, найчастіше зазначалися зменшення кількості вакансій у потрібній професії, а також неможливість знайти роботу з гідним розміром оплати через те, що зарплати у професії та загалом на ринку праці відчутно знизилися. Ці причини назвали відповідно 32,7% та 29,7% українців.

Пошукачі частіше зустрічаються з тим, що роботодавці стали більш вимогливими до кандидатів. Про таке явище згадав кожен п’ятий опитаний. Це не дивно, адже зараз, у період кризи на ринку праці, роботодавці перебувають у більш вигідному становищі, порівнюючи з працівниками. Компанії мають широкий вибір вільних кандидатів на ринку. Водночас пошукачі, стикаючись з дефіцитом вакансій та високою конкуренцією на відкриті робочі місця, готові йти на поступки заради отримання роботи. Криза на ринку праці примушує пошукачів проявляти більше активності при працевлаштуванні та витрачати на цей процес більше сил та часу.

З якими проблемами стикаються українці при працевлаштуванні під час війни?

Серед інших проблем, з якими зустрічаються українці при пошуку роботи та працевлаштуванні, зазначався вище згаданий ейджизм, небажання роботодавців працевлаштовувати внутрішньо-переміщених осіб, неможливість влаштуватися на роботу через те, що діти не ходять до школи та садочку оффлайн, а також відсутність необхідних знань та навичок, зокрема, низький рівень володіння іноземними мовами.

Цікаво, що проблема відсутності знань того, як шукати роботу, не є масовою. З такою проблемою зустрічається всього лише 6,8% опитаних спеціалістів. Не відчули складнощів у пошуку роботи лише 2% опитаних спеціалістів.  | Форіншурер