ФРС США знову підвищила ключову ставку на 0,75%. Які наслідки для фінансових ринків?


ФРС США підвищила втретє поспіль ключову ставку на 0,75%. Які наслідки для фінансових ринків?Глава ФРС США Джером Пауелл виступив з промовою, яка викликала незаплановану депресію фінансових ринків.

Федеральна резервна система США підвищила втретє поспіль ключову ставку на 0,75%. Сам по собі цей факт не тішить фінансові ринки, оскільки зростання ставки робить гроші дорожчими. Проте розмір підвищення відповідав очікуваному, а отже, вже було закладено у ціни.

ФРС утримувала відсоткову ставку на близькому до нуля значення з 2008 року. Інвестори, компанії та суспільство звикли виходити з того, що низька ставка є нормою. Швидка відмова від цієї фінансової політики вразила фондовий та криптовалютний ринки. Однак наслідки такого різкого підвищення ставки далеко виходять за межі ринків. Воно не тільки робить все більш болючим гігантський державний борг США, а й призводить до рецесії, яка рано чи пізно змусить ФРС пом'якшити політику.

Реакція основних активів виявилася парадоксальною. Зокрема, основний індекс фондового ринку США S&P 500 (SPX), який відбиває акції п'ятиста провідних американських компаній, після «вертолітної» волатильності впав за підсумками дня на 2,52%.

У чому ж справа? Після заяви результатів ФРС глава регулятора традиційно виступає із промовою. Пауелл заявив, що поточне підвищення ставки до 3,25% цілком виправдане, оскільки ФРС має намір досягти зниження інфляції до 2% (індекс споживчих цін у США склав у серпні 8,3% у річному обчисленні). Він додав: "Ми поки не вирішили, до якого рівня маємо піднятися ставка".

Глава ФРС також зізнався, що показники інфляції перевищують прогнози, тобто не реагують адекватно на посилення грошово-кредитної політики. Очевидно, потрібен час, щоби ефект виправдав очікування. Пауелл зазначив, що члени ФРС очікують підвищення ставки на 1,25% до кінця року, хоча деяким здається, що буде достатньо і 1%.

Таким чином, поточне зростання ставки на 0,75% не є останнім і до наступного року ставка перевищить 4%.

Колишній президент Федерального резервного банку Нью-Йорка Вільям Дадлі так прокоментував виступ Пауелла: "Вони спробують уникнути рецесії, спробують досягти плавного зниження економічного зростання. Проблема в тому, що на даний момент це практично неможливо".

Коли ставка вперше зросла одразу на 0,75%, регулятор заявив, що це історично важливе рішення, яке не доведеться повторювати. Проте інфляція продовжується і після третього «історичного» підвищення ставки.  | Форіншурер