Парламенту рекомендували прийняти проект закону про загальнообов'язкове державне соцстрахування


Комітет Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування, внесений народними депутатами І.Франчуком, Р.Богатирьовою, Л.Григорович.

Положення законопроекту спрямовані на удосконалення механізмів фінансування та організації системи охорони здоров'я в Україні.

Члени Комітету наголосили; "досвід країн ЄС з соціально орієнтованою ринковою економікою свідчить, що фінансування системи охорони здоров‘я, в основу якої покладено модель обов‘язкового соціального страхування, є оптимальною". Вона забезпечує, порівняно з іншими моделями фінансування (бюджетною та на основі приватного страхування на цивільно-правових засадах), як високу якість надання медичних послуг, так і належний рівень дотримання соціальних гарантій у сфері охорони здоров‘я.

Законопроект, що розглядається, за своїм змістом, принципами управління та економічними параметрами є більш оптимальним для потреб охорони здоров‘я і відповідає моделі саме соціального страхування, як це й передбачено Концепцією соціального забезпечення громадян України та Основам законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На засіданні Комітету йшлося й про те, що для ефективного запровадження загальнообов‘язкового державного соціального медичного страхування необхідно не лише передбачити додаткове джерело коштів, а й суттєві зміни основних засад фінансування охорони здоров‘я. При цьому необхідно провести певне розмежування його бюджетних та страхових джерел.

Обґрунтована в правовому та економічному плані реалізація концепції законопроекту потребує додаткового законодавчого вирішення цілої низки питань. Насамперед, необхідне більш детальне, ніж це передбачено статтею 14 та Прикінцевими положеннями проекту, законодавче регулювання організаційно-правових засад діяльності надавачів медичних послуг. Передусім, порядку їх взаємовідносин із страховиком та застрахованими.

Крім цього, необхідно розробити низку нормативних документів, зокрема відповідних стандартів та прейскурантів для розрахунків за медичні послуги. Тому реальне запровадження системи обов‘язкового медичного страхування вимагає розробки спеціальної державної програми, що має передбачити порядок здійснення відповідних заходів у правовій, адміністративній та фінансовій сфері.

Знайшов підтримку у членів Комітету і законопроект, внесений народними депутатами І.Шурмою, П.Кузьменко, Я.Сухим концептуально розвиває основні положення попереднього. Зокрема, ним передбачено затвердження Верховною Радою України загальнодержавної програми реалізації довгострокових пріоритетів країни у сфері охорони здоров'я, яка має забезпечити поступову зміну схеми фінансування та баланс між витратами на охорону здоров'я з державного та місцевих бюджетів та витратами, пов'язаними із наданням медичної допомоги за загальнообов'язковим державним соціальним медичним страхуванням. Крім цього, він передбачає більш детальне правове регулювання окремих елементів запропонованої схеми організації та фінансування охорони здоров‘я, передусім складових Базової програми загальнообов‘язкового державного соціального медичного страхування, дещо інші підходи щодо визначення розмірів страхових сум за надання медичної допомоги. Як позитивну сторону проекту, необхідно зазначити наявність суттєвого фінансово-економічного обгрунтування його реалізації.  | ВРУ